Faq

Op deze pagina vind je alle veelgestelde vragen over deze campagne. Staat jouw vraag er nog niet bij? Vul dan hier ons contactformulier in.

Hoe kan ik een melding doen van awkward content?

1. Zet het Meldpunt nummer in je telefoon. Zoek het nummer op in Whatsapp/Telegram etc. Kijk hier voor meer informatie.
2. Forward de foto uit de appgroep naar de conversatie met het meldpunt. Let op: stuur de originele versie en maak geen screenshot.
3. Verwijder de foto/de video uit je foto's. Als je de foto verwijdert voordat wij het hebben kunnen opslaan, kan het zijn dat we die foto niet meer kunnen downloaden. Beter is daarom het beeld pas te verwijderen nadat het Meldpunt dat zegt. Maar we snappen het heel goed als je niet wilt wachten.

Ben ik strafbaar als ik het filmpje of de foto op m’n telefoon heb of door stuur?

Ja. Het delen van online seksueel misbruik beelden met minderjarigen is strafbaar. Het is belangrijk om te weten dat je het niet moet opslaan of delen.

Wat gebeurt er met een melding?

Het Meldpunt deelt het beeldmateriaal met de politie, maar niet de gegevens van wie wij het ontvangen hebben. Wanneer we zien dat er in chatgroepen of in regio's veel kinderporno rondgaat, dan nemen wij contact op met lokale instanties of de lokale politie om verdere verspreiding te beperken. Wat we verder doen met de beelden is inventariseren wat we binnen krijgen. Dat is waardevol om een goed inzicht van de problematiek te krijgen.

Worden mijn gegevens opgeslagen als ik een melding maak?

We slaan geen gegevens van de melder op. Wel willen we wat vragen stellen over waar dit beeldmateriaal rond gaat, bijvoorbeeld of het in een groepsapp is van een sportclub of een school en in welke regio dit dan is. Zo kunnen we die instanties op de hoogte stellen om verdere verspreiding te beperken.

Zijn de kinderen in de video in gevaar?

Dat ligt helemaal aan het materiaal. Het kan ‘oud’ materiaal zijn, dat bij de politie al tijden bekend is, maar ook nieuw materiaal dat bijvoorbeeld door sexting en/of sextortion is verkregen. Als je je zorgen maakt kun je contact met ons opnemen via het nummer 020 – 261 5232