Faq

Op deze pagina vind je alle veelgestelde vragen over deze campagne. Staat jouw vraag er nog niet bij? Vul dan hier ons contactformulier in.

Hoe kan ik een melding doen van awkward én strafbaar content?

1. Zet het nummer van het Meldpunt in je telefoon (+31 6 428 346 35). Zoek het nummer op in Whatsapp/Telegram/Instagram/Signal/Viber. Kijk hier voor meer informatie.
2. Forward de foto/video/sticker/gifje uit de appgroep naar de conversatie met het Meldpunt. Let op: stuur de originele versie en maak geen screenshot.
3. Verwijder het materiaal niet te vroeg, dan kunnen wij het namelijk niet meer downloaden en verwerken. Wacht dus even tot we tegen je zeggen dat het oké is. Verwijder dan alles uit je bibliotheek.

Ben ik strafbaar als ik het filmpje/foto/sticker/gifje op m’n telefoon heb of doorstuur?

Ja. Het delen van beelden van online seksueel misbruik met minderjarigen is strafbaar. Het is belangrijk om te weten dat je het niet moet opslaan of delen. Overigens is het maken van screenshots ook strafbaar. Dan creëer je namelijk nieuw materiaal. Uiteraard is het niet strafbaar om iets bij ons te melden en zijn je gegevens veilig bij ons.

Wat gebeurt er met een melding?

Het Meldpunt deelt het beeldmateriaal met de politie, maar niet de gegevens van wie wij het ontvangen hebben. Wanneer we zien dat er in chatgroepen of in bepaalde regio's sprake is van veel kinderporno, dan nemen wij contact op met lokale instanties of de lokale politie om verdere verspreiding te voorkomen. We slaan het materiaal op in verschillende categorieën om een goed overzicht te krijgen.

Worden mijn gegevens opgeslagen als ik een melding maak?

We slaan geen gegevens van je op. Wel willen we wat vragen stellen over waar dit beeldmateriaal vandaan komt; bijvoorbeeld uit een groepsapp of van een sportclub of school. Ook de regio is voor ons interessant. Zo kunnen we de juiste instanties op de hoogte stellen om verdere verspreiding te voorkomen.

Zijn de kinderen in de video in gevaar?

Dat ligt er aan. Het kan gaan om ‘oud’ materiaal dat bij de politie al bekend is, maar het kan ook nieuw materiaal zijn dat bijvoorbeeld door sexting en/of sextortion is verkregen. Als je je zorgen maakt, kun je contact met ons opnemen via het algemene nummer van het Expertisebureau Online Kindermisbruik: 020 – 261 5232 Let op: op dit nummer kun je GEEN meldingen doorgeven!